Za neke je klima uređaj onaj bez kojeg ne mogu pogotovu kada su vrućine nesnosne. Neki ga baš i ne vole i žale se na prejaka duvanja, isušen vazduh, buku, bolove u vratu i krstima, jer im stalno “duva zavrat“ i slično.

Kojoj vi grupi pripadate? Imate li klima uređaj u stanu?

Da li vam je ok da klima ceo dan radi u vašem radnom prostoru?

Mislite li da je čišćenje klime nepotreban posao?

Ne znam da li ste neko ko ima klima uređaj u svom stanu ili kući i da li ste pobornik takvog vida rashlađivanja ili eventualno zagrevanja tokom zimskih dana, ali nije loše zanti za par korisnih stvari.

Znate li od čega se sastoji jedan klima uređaj?

Sam klima uređaj sastoji se iz spolje i unutrašnje jedinice. Da bi ste u svom domu imali klima uređaj i da bi radio kako treba i leti i zimi, potrebno ga je servisirati i redovno održavati. Najvažnija stvar je pranje unutrašnje jedinice tj. filter mrežice. Usled kondenza stvaraju se bakterije na tim filterima, pa ih je potrebno čistiti sa specijalnim preparatima koji neće dozvoljavati stvaranje bakterija.

Druga važna stvar je i pranje spoljnih jedinica, tačnije rebara spoljnih jedinica. Preko kojih se razmenjuje temperatura sa okolinom, a zapravo oslobađa se višak toplote. Ona su prepoznatljiva po tome što izledaju kao saće. Čiste se pod pritiskom vode sa aparatom koji je za to predviđen.

Koje su prednosti redovnog održavanja klima uređaja

Dve glavne prednosti redovnim održavanjem klima uređaja su:

  • produžava se vek trajanja, 
  • smanjuje se potrošnja elektročne energije. 

To je posebno izraženo onda kada klima uređaj treba da na jako visokim temperaturama spolja hladi prostoriju. Isto tako i zimi kada na jako niskim temperaturama greje prostoriju.

Klima uređaj

Photo by Dan Rinon

Koji su tipovi klima uređaja koje možete pronaći?

Inverter klime

Postoji više tipova klima. Jedna od poznatijih je inverter klima koja je jedan od boljih sistema i troši mnogo manje energije prilikom rada. Najčešće se koristi za kućnu upotrebu. Treba napomenuti i raznovrsnost po pitanju veličina inverter klima. Popularne su tzv. osmica, dvanaestica, dvadeset dvojka itd. A to su zapravo pokazatelji jačine klime tj. površinu prostorije koju može da rashladi.

Mogućnosti postavljanja ovakve klime su različiti. Neko voli da ima klima uređaj ima manje snage, neko veće. Ima i onih koji vole da imaju više komada za nekoliko prostorija. Drugi postavljaju jaču klimu u prostoriji kojom će moći da obuhvate grejanje ili hlađenje klime u više prostorija. To je dobro i u slučaju kada ne želite da imate klimu direktno u prostoriji u kojoj boravite najčešće.

Split sistemi – centralne klime

Za firme sa većim poslovnim prostorom koriste se centralne klime poznatije kao split sistemi. I kada su ovi uređaji u pitanju, postoji naravno više vrsta. Najpoznatiji su čileri. Oni su spoljne jedinice koje uz pomoć ventilatora hlade kondenzator kroz koji protiče fluid koji sistemom cevi odlazi do unutrašnjih jedinica i vrši klimatizaciju prostorija. Unutrašnje jedinice ugrađuju se uglavnom plafonski ili podno (nalik radijatorima).

I kod čilera, dolazi do prljanja pre svega zbog rada ventilatora koji privlači prašinu i druge nepoželjne čestice koje ga mogu zaprljati i kao slojevi ostati na njemu. Time ventilator nema mogućnost da pravilno funkcioniše. Čišćenje se obavlja takođe pod mlazom vode sa predvićenim uređajem.

Samo čišćenje se radi u zavisnosti od dinamike prljanja, a to može biti mesečno, tromesečno ili na neki duži period. Dinamika prljanja naravno nije ista, ako je reč o centru grada gde ima mnogo smoga ili nekim delovima grada gde je više prirode i čistog vazduha.

Kada su u pitanju čileri, treba spomenuti i free cooling koji predstavlja dodatno hlađenje. Ukoliko je napolju malo hladnija tempreratura, aktivira se ovaj sistem koji daje mogućnost da se ne uključuju ventilatori i troši električna energija. U ovom slučaju kondenzator se hladi uz pomoć spoljne temperature i time štedimo struju.

Kada planirate da očistite svoj klima uređaj, najbolje je pozvati servis za čišćenjem klima, kako bi stručna lica obavila ovu uslugu najbolje moguće za vas. 

Deli dalje!

error: Content is protected !!