S obzirom da su leta sve toplija, bez klima uređaja se prilično teško podnose. Iz tog razloga ih je potrebno što bolje održavati, jer neredovno čistoće i neispravnost u radu klima uređaja prouzrokuje ono što što verovatno ne biste želeli. Neke od tih stvari su svakako loš kvalitet vazduha i neprijatne mirise u prostoriji. Treba li posebno pominjati razmnožavanje bakterija, buđi i gljivica. Uh… nimalo prijatna tema, ali ipak neophodna za sve one koji imaju klima uređaje.

Do opasnih reakcija u organizmu može doći kada udahnemo vazduh iz neočišćene klime, a to može dovesti do hroničnih oboljenja, pa čak i pojave legionarske bolesti.

Šta je legionarska bolest?

Legionarska bolest se manifestuje kroz kašalj, bol u grudima, telesnu temperaturu iznad 40 °C, glavobolju i malaksalost praćenu dijarejom. Sve ovo izaziva bakterija legionela, a ovoj bolesti sklone su starije osobe, a posebno one sa hroničnom bolesti bubrega, srca i pluća kao i one sa slabim imunitetom.

Zanimljivo je da tri puta češće obolevaju muškarci. Jedina terapija su antibiotici. Prevencija se ogleda u redovnom čišćenju klima uređaja i ispravnim pranjem filtera.

Svaki proizvođač će preporučirti da se uređaj temeljno očisti najmanje jednom godišnje, najbolje krajem proleća. Lekari savetuju da je to svakako bitno radi higijene prostora. Redovnim čišćenjem se sprečava pojava i razmnožavanje bakterija i mikroorganizama.

Kako samostalno očistiti klima uređaj

Do sredstava za čišćenje klima uređaja nije teško doći, jer se različita sredstava najčešće u obliku spreja mogu naći u prodavnicama. Samo sredstvo treba koristiti pažljivo i prema uputstvu. Spoljne i pristupačne unutrašnje plastične delove treba oprati mlakom vodom u kojoj je rastvoreno sredstvo za čišćenje.

Ako se odlušite da samo očistite filtere unutar klime, treba biti pažljiv, jer spojnice mogu lako pući. Ukoliko niste sigurni da ćete ovo ispravno uraditi, prepustite ovo stručnim licima iz klima servisa.

Za proveru stanja gasa, kompresora ili ventilatora potreban je majstor. Vi samostalno možete oprati spoljnu kutiju i proveriti odvodno crevo, koje se nekada zapuši i presavije. Tada kondenzovana voda ne može da otiče, a ostale složenije stvari treba prepustiti stručnjaku.

Nekoliko korisnih saveta koje treba znati:

  • ne treba čekati da se iz klima uređaja počnu osećati neprijatni mirisi,
  • reagujte čim klima počne da slabije hladi ili greje,
  • angažujte servisera za klima uređaje najmanje 2 puta godišnje,
  • ne zaboravite da i klima uređaj u kolima zahteva svoje redovno čišćenje i održavanja,
  • svi koji su skloni alergijama moraju biti revnosniji u pogledu higijene prostora u kome borave.

Gde postaviti klima uređaj?

Savet je da se klima ne postavlja direktno na mestu na kome se najčešće okupljaju ljudi. Tačnije, ne bi trebalo direktno da duva u garniture za sedenje, trpezarijske stolove, krevete za spavanje, jer može da izazove glavobolju, kočenja u kičmi, upalu mišića, suzenje učiju i curenje nosa.

Klima uređaj je najbolje postaviti na neko malo diskretnije mesto, na primer u dnevnoj sobi u ćošku, ali sa pozicije gde kretanje vazduha iz nje „pokriva“ sve prostorije, a niukoga direktno ne duva.

Jedno upozorenje:

Ne treba zaboraviti da čovek može doživeti temeraturni šok, ako ne podešava temeraturu na pravi način. Zato podešena temeratura na klimi ne bi trebalo da bude manja od 5-8 °C u odnosu na spoljnu temperaturu.

Primenom pomenutih saveta u prostorijama na poslu, kući ili kolima, neće biti problema i u letnjem i zimskom periodu. Ukoliko niste sigurni gde da postavite svoj novi klima uređaj ili stari treba da se očisti, stojimo vam na raspolaganju.

Deli dalje!

error: Content is protected !!