Ne znam da li ste znali ovu činjenicu, ali većina nas trećinu svog dana provodi u kancelariji, a nekada i duže. Kada to znamo, složićete se da bi bilo dobro da je učinimo boljim mestom za rad. Ako se pitate kako, rećiću vam da je to moguće sa nekoliko, jednostavnih, malih i vrlo efektnih koraka.

Svakog dana čitamo vesti o posledicama klimatskih promena, ali isto tako verujem da znate ili da ste barem čuli za eco-friendly način života i rada. Kada ta dva povežemo, možemo u svojoj firmi uvesti koncept eco-friendly kancelarija i ujedno smanjiti negativnog uticaja na životnu sredinu, a poboljšati svoje vreme provedeno na radnom mestu.

Pitate se kako? Pa, hajde da krenemo od početka.

Za početak da odogvorimo na pitanje:

Šta je eco-friendly kancelarija?

Eco-friendly (ili zelena) kancelarija ima za cilj da smanji emisiju CO₂ i stvori prirodnije radno okruženje. Ovo se može postići primenom na dva načina:

 1. energetski efikasnih taktika koje mogu delovati skupo, ali su dugoročno vrlo isplative ili
 2. malim izmenama u radnom prostoru o kojima pišem u nastavku.

5 jednostavnih koraka do eco-friendly kancelarije

Ne treba vam ogroman budžet niti trud da bi i vaša eco-friendly kancelarija bila efikasna, a evo predloga kako to da u 5 jednsotavnih koraka sprovedete:

1. Postavite kante za reciklažu

Jedan od načina da u vašoj kancelariji, a i celoj firmi omogućite zaposlenima da odlažu ambalažni otpad jeste putem reciklaže. To ćete vrlo jednostavno postavkom setova kanti za:

 • papir i karton,
 • PET plastiku
 • AL limenke,
 • staklo
 • baterije i
 • sijalice.

Posebno bih ovde naglasila važnost kante za baterije i sijalice koje predstavljaju opasan otpad, jer baterije sadrže olovo, kadmijum i živu, te imaju negativan efekat po životnu sredinu – zagađuju zemlju, vazduh i podzemne vode, pa lako mogu postati deo lanca ishrane. Što se tiče sijalica, one sadrže praškaste materije, uglavnom na bazi fosfora koje su takođe štetne. Zbog svega navedenog važno je da se sortiraju kao poseban otpad i obavezno proverite gde možete da odnesete baterije na reciklažu.

Objasnite zaposlenima da je važno da odlažu otpad u njih tako razdvojen i malo po malo će se navike svih vas u firmi usmeriti ka reciklaži.

2. Neka vaša kancelarija bude mini park pun zelenila

Biljke stvaraju više kiseonika u vašoj kancelariji, ali i neutrališu štetne hemikalije koje se nalaze u vazduhu, koje često proivodi klima, ali i drugi uređaji. Takođe, biljke smanjuju stres i utiču pozitivno na zdravlje zaposleni zato napravite od vašeg kanca malu oazu.

3. Smanjite upotrebu papira

Da li ste čula za podatak da 45% papira štampanog u kancelariji završi u smeću do kraja dana.

Već znate da nije moguće skroz izbaciti upotrebu papira, ali sigurno postoji potencijal da smanjite njegovu upotrebu, a evo nekoliko saveta kako da smanjite upotrebu papira:

 1. Umesto da štampate agendu, stavite je na projektor ili je pošaljite mejlom
 2. Koristite Project Management System-e kao što je Trello, Asana, WorkZone i druge kad god je moguće
 3. Reciklirajte papir
 4. Definišite pravilnikom koji dokumenti moraju da se štampaju, a koji ne
 5. Kada je moguće, štampajte dokumenta dvostrano.

4. Isključite uređaje koje ne koristite

Kako biste sproveli ovo pravilo u radnom prostoru, napravite jedan zanimljiv izazov sve vas koji tu radite. Kad god neko zaboravi da isključi uređaj koje je koristio, ta osoba neka ubaci određenu količinu novca u kutiju, koju ćete kasnije donirati ekološkim organizacijama.

Takođe, možete naložite svojim kolegama da uključe standby mood na svojim računarima.

A kada je svetlo u pitanju, možete da osmislite zanimljive stikere koji će ih podsećati da treba da štede energiju.

Nije tako teško, a zanimljivo je i korisno, zar ne?

5. Koristite prirodno svetlo i štedljive sijalice

Prirodna svetlost optimalizuje cirkadijalni ritam tela, koji kontrolišu buđenje, spavanje, sintetiše vitamin D i utiče na varenje.

Supertno tome, svetlost koja nije prirodna može da poremeti ovaj ciklus, a zanimljivo je da prirodno svetlo povećava produktivnost ljudi za 15%.

Naravno, nekada je neophodno koristiti veštačko osvetljenje, ali je peropruka da koristite LED sijalice, jer nećete često morati da ih menjate, a uštedećete energiju. LED sijalice troše i do  75% manje energije u odnosu na obične, a još jedna opcija je da instalirate sistem aktivacije svetla na pokret, ili senzotskog svetla.

ZAŠTO je eco-frendly koncept dobar za vaš biznis

Na ovo pitanje postoji barem nekoliko odovora, a oni su:

 • Uštedećete novac (u dugoročnom smislu)
 • Stvorićete lepše, zelenije, čistije i zdravije mesto za rad
 • Vaši klijenti i zaposleni će vas više ceniti
 • Poboljšaćete sliku o vašoj kompaniji
 • Uradićete veliku stvar za našu planetu
 • Možete uticati na druge da promene svoje navike i tako dalje i tako dalje.

Naslovna slika: Majid Gheidarlou sa sajta Unsplash

Deli dalje!

error: Content is protected !!