Letnjim danima svi koji imaju klima uređaje maksimalno koriste blagodeti koje priža u vrelim danima. Mada se često može čuti, da se mnogi žale na bolove u vratu, stalno curenje iz nosa. Sve se to dešava onda kada pokušavamo da od leta napravimo zimu i na drastičan način hoćemo da se rashladimo. Pravi znak da nepravilno koristimo klima uređaj su zdravstvene tegobe.

Pravilan način podešavanja temperature u prostoriji gde je klima uređaj kada podesimo hlađenje na 6-10 stepeni niže od spoljne temperature. Preporuka je takođe, da klima bude ukljušena i tokom dana, ali ne i noću, osim ako je baš pretoplo i to da „radi na minimum“. Telo za vreme sna hladi, pa ako je temperatura preniska, ujutru se možemo probuditi sa prehladom ili bolom u mišićima.

Onima koji imaju problema sa krvnim pritiskom ili sa srčanim problemima prija održavanje iste temperature i vlažnosti vazduha.

U klimatizovanim prostorijama treba voditi računa i o mikrobiološkom kvalitetu vazduha. Vazduh iz klima uređaja koji se ne održava redovno, često je lošeg kvaliteta, a i neugodnog mirisa. Na filterima koji se ne čiste se nagomilavaju bakterije, a to utiče na tegobe kao što su nadražljivost sluzokože nosa, očiju, grla, što dovodi do svraba, kašlja, učestale infekcije disajnih puteva, glavobolje.

klima uređaj

Photo by breather

Kako očistiti klimu?

3 jednostavna koraka do očišćene klime:

 1. Skinite poklopac unutrašnje jedinice klima uređaja kako biste došli do filtera. Na poklopcu su otvori za prolaz vazduha koje takođe treba oprati,
 2. filter se pere tako što se potopi u mlaku vodu, temperature do 30 stepeni u koju može da se doda neko sredstvo za čišćenje i
 3. tako potopljen ostavi se do pola sata, a zatim ispere mlazom vode, prosuši i vrati na unutrašnju jedninicu.

Ukoliko klima uređaj korisiti neki specijalni filter, treba potražiti uputstvo za njegovo čišćenje. I pored redovnog pranja potrebno je uraditi i godišnji servis kada će se kompletno očistiti i dezinfikovati od prljavštine i mikroorganizama i unureašnja i spoljašnja jedinica.

Jedan BONUS savet

Kada kupujete klimu obratite pažnju na rok trajanja garancije, jer on govori o kvalitetu proizvoda, Takođe, važno je znati da li je obezbeđen servis i rezervni delovi.

Savremeni klima uređaju treba da zadovoljavaju:

 • tehnološke
 • zdravstvene i
 • ekološke kriterijume.

To znači da:

 • radi tiho, 
 • troši malo energije, 
 • da ima ugrađene elektrostatičke filtere za filtraciju prašine i bakterija iz vazduha,
 • filter sa aktivnim ugljam za otstranjivanje neprijatnih mirisa
 • koristi ekološki freon i dr.

Ukoliko imate još neka pitanja vezana za čišćenje klima uređaja, nemojte se stideti. Kontaktirajte nas radi konsultacije i eventualne usuge čišćenja.

Deli dalje!

error: Content is protected !!