Pre čišćenja elektro uređaja, treba imati u vidu nekoliko važnih stvari. Prašina, mrlje od kafe, čaja, soka, mrvice od hrane i sve ostalo što može da zaprlja vaš tehnički uređaj lako se “lepi” za računar, tastaturu, monitor, tablet, mobilni telefon i bilo koji drugi uređaj. To čini da oni izgledaju neverovatno prljavo, a i da utiču nepovoljno na njihov rad. Zato ih je potrebno čistiti i održavati, ali ne bilo kako, jer neisparvno čišćenje ovih uređaja nema nikakvu svrhu.

Šta je bitno imati za početak čišćenja elektro uređaja

Kada planirate da očistite svoj elektro uređaj potrebno je da imate adekvatna sredstva za to, a neka od tih su:

  • specijalne krpe za monitore,
  • posebni paketi za čišćenje tableta,
  • mini usisivača za tastature,
  • spacijalne tečnosti za čišćenje monitora i to je to za početak.

Tipovi  elektro uređaja i kako ih očistiti

Kod tableta, monitora i smart telefona  nemojte koristiti sredstvo za pranje stakla i ostale rastvarače na ekranima vaših uređaja. Oni mogu ukloniti zaštitni sloj na ekranu uz pomoć kojeg lagano prelazite prstima preko njegove površine.

Kod čišćenja televizora nemojte koristiti sredstva za pranje prozora, amonijak, alkohol, papirne ubruse niti bilo šta abrazivno sredstvo, jer sve ovo može lako oštetiti ekran.

Savet je da se koristite za čišćenje mikrofiber krpe ili materijale od mekog pamuka sa samo malo vode, čisto da budu nakvašeni ili pomenuto sredstvo za čišćenje.

ciscenje elektro uredjaja

Evo i nekoliko dodatnih trikova

Proverite da li je ekran čist, pošto utisnuta prašina ili prljavština mogu oštetiti ekran. Isključite televizor ili ponitor dok čistite i pustite ga da se malo “ohladi” pre nego što ga prebrišete. Nakon toga, prebrišite ga suvom krpom. Ukoliko su i dalje vidljive mrlje, ovlažite ih krpom umočenom u mlaku vodu ili vodu pomešanu sa par kapi blagog deterdženta za sudove ili sapuna. Nežno prebrišite ekran i pustite ga da se osuši.

Za čišćenje tastature nemojte koristiti krpe i materijal pun vode već specijalne maramice za tastaturu ili slabo nakvašene dezinfekcione maramice ili sa nekom nežnom četkicom. Možete i “produvati” tastaturu nekom vrstom kompresora koji ne sme biti previše snažan tako što ćete tastaturu okrenuti naopačke. Na ovaj način će prašina iz nje ispadati, umesto da se još jače utisne u unutrašnjost.

Čišćenje lasera na vašem DVD uređaju može se obaviti  uz pomoć štapića za uši i razblaženog alkohola. Nikako benzin ili neko agresivnog sredstva koje može oštetiti i rastvoriti plastičnu optiku lasera. Čišćenje lasera je jako osetljiv posao i treba da se obavi lagano da se ne bi oštetila mehanika. Znaćete da je laser je dobro očišćen kada na vašem uređaju posle ubačenog dvd-a ne piše „no disc“.

Postoji  koso ogledalo na većini lasera, koje se nalazi ispod optike lasera i jedino ga je moguće očistiti blagim čišćenjem komprimovanim vazduhom.

Čišćenje električnih uređaja nije komlikovan i težak posao, zahteva malo znanja, preciznosti i stpljenja kako bi na pravi način sredili svoj električni uređaj. Ako niste sigurni da biste čišćenje uspeli da završite sami i kako treba, prepustite to stručnjaku koji će jako brzo i efikasno uraditi to za vas.

Deli dalje!

error: Content is protected !!